Over de makers

Iris Verhoeven en Els Anker zijn twee jonge filmmakers die zich in  hun laatste studiejaar aan de School voor de Journalistiek volledig overgeven aan het maken van een documentaire. Met hun creatieve interpretatie van de realiteit zetten Verhoeven en Anker in Buiten Adem een intieme en eerlijke collage neer van twee jonge vrouwen die leven met Cystic Fibrosis (CF). Ze brengen verhalen tot leven door de beelden zo integer mogelijk vast te leggen. Geloofwaardig en oprecht. Precies zoals de hoofdpersonen zijn.

Iris Verhoeven

16010675_1361949230532704_1307234723_o“Het is nog steeds moeilijk te geloven dat Els en ik een documentaire gaan maken.” Iris Verhoeven (1995) begon met kleine verhaaltjes schrijven over wat ze meemaakte. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een freelance journalist. Ze werkt o.a. bij RTV Noord en bij de NVJ als bestuurslid van de sectie Vers in de Pers. “Ik hoop dat we met deze documentaire het publiek een andere kant laten kunnen zien van het donorschap. We kennen allemaal de discussie over word ik donor of niet? Maar wie zijn de mensen die organen nodig hebben? Met de documentaire Buiten Adem geven we een persoonlijk inkijkje in het leven van Sarah Smit en Kim Clement die allebei de ziekte Cystic Fibrosis hebben.”

Els Anker

Een documentaire is voor Els Anker (1993) een dankbaar podium o15419243_1159111124209241_1104830870_om maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen. Naast filmmaker is ze werkzaam als nieuwsredacteur voor diverse opdrachtgevers, waaronder Metro
Holland en de Roadshow Persvrijheid. “In een documentaire waarin men kwetsbaar durft te zijn, schuilt een enorme kracht. Het vertelt iets over persoonlijke waarden, over de manier waarop je met jezelf en anderen omgaat”, aldus Els. “Door een complex vraagstuk als donorschap te voorzien van een menselijk gezicht, wordt het thema tastbaar. Ervaren, beleven en reflecteren. Steeds weer opnieuw.”