Over Buiten Adem

Buiten Adem is een documentaire van Iris Verhoeven en Els Anker. De film vertelt het aangrijpende verhaal van Sarah Smit (28) en Kim Clement (30), twee jonge vrouwen die lijden aan de erfelijke en (tot dusver) ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis. Een eerlijk verhaal vol inspiratie en passie, maar ook tegenslag en onzekerheid.


Hoofdpersonen

Sarah Smit
De 28-jarige Sarah Smit mag dan wel Cystic Fibrosis hebben, dat betekent niet dat ze bij de pakken neer zit. Ze woont met haar Australische verloofde Shane en hun hondje Boomer in Haarlem, maar reisde daarvoor de wereld rond als (Playboy)model en au pair. Hoewel de taaislijmziekte een steeds grotere rol in haar leven speelt, zit Sarah niet stil: ze deelt alle aspecten van het ziek zijn op haar blog De Hoestende Avonturier en zet zich samen met Bowe Frankema in om een CF Community op te zetten, een virtuele plek waar patiënten en naasten hun ervaringen kunnen delen over het leven met Cystic Fibrosis.

Kim Clement
Na jarenlang geworsteld te hebben met Cystic Fibrosis, is de toestand van Kim Clement (30) in april 2009 dusdanig verslechterd dat ze op de longtransplantatielijst wordt geplaatst. Door de forse donorschaarste kunnen artsen echter niet vertellen hoe lang het wachten zal duren. Een dag? Een aantal weken? Na zesentwintig maanden wachten ondergaat Kim uiteindelijk een dubbele longtransplantatie. Een zeer ingrijpende operatie, waar enkel patiënten met een ernstige aandoening waarvoor geen andere behandeling meer mogelijk is, nog voor in aanraking komen. Inmiddels geniet Kim weer volop van het leven. Ze werkt in een gezondheidscentrum en woont samen met haar vriend Robin in ’s-Hertogenbosch, Brabant.

CampusDoc

De documentaire Buiten Adem wordt geproduceerd tijdens CampusDoc, een internationaal lesprogramma waar studenten journalistiek in hun laatste studiejaar zich volledig overgeven aan het maken van een documentaire. Zestien veelbelovende studenten kregen les in binnen- en buitenland in het maken van documentaires en alles wat daarbij komt kijken. Daarvoor zijn ze ook naar Amerika geweest om les te krijgen aan de City University of New York. De redactie CampusDoc wordt gezien als een van de meest intensieve en leerzaamste blokken op de School voor de Journalistiek. De eerder gemaakte documentaires zijn op vele kanalen uitgezonden (onder andere op Nederland 2 en HollandDoc) en ook zijn documentaires uitgezonden op belangrijke filmfestivals (onder andere AlJazeera Documentary).